Historien om mjölkmannen Tevje, hans fru Golde och de fem döttrarna i 1800-talets fattiga judiska by Anatevka har berört teaterbesökare över hela världen genom åren.

Nyköpingspubliken på Culturum hösten 1996 var inget undantag.

Traditzie, den urgamla judiska traditionen och arvet präglar livet i Anatevka – men den nya tiden gör sig påmind. Nya ideal, nya idéer om hur man ska leva sitt liv krockar med det gamla.

Fattige, men underfundige Tevje för ständiga samtal med Gud om hur han ska hantera döttrarna som vill gifta sig av kärlek och inte följa de val äktenskapsmakerskan Yente tillsammans med honom själv och hustrun Golde gör.

Ett myller av färgstarka biroller sätter humoristisk krydda på ”Spelman på taket”.

Slaktaren Lazar Wolf, som försöker supa Tevje under bordet för att få gifta sig med hans äldsta dotter. Äktenskapsmakerskan Yente som har ett finger med i spelet i minsta intrig i byn, och som formligen lever på skvaller. Tevjes avlidna mor och Lazar Wolfs döda fru som dyker upp och spökar i Goldes och Tevjes drömmar … För att bara nämna några.

Frodiga ”Skål till livet” och ”Om jag hade pengar” är två musikaliska höjdpunkter som präglar föresällningen. ”Äktenskapsmakerska, finn mig en man” – och den vackra judiska bröllops-ceremonin i ”Gryning, skymning” är ytterligare två.

Humor och must, spänning och romantik avlöser varandra – och rörelse, uppgivenhet när byborna tvingas fly från sina hem i slutet när judeförföljelsen når Anatevka.