20-åriga Lisa ska gifta sig. På tok för tidigt, säger cynikerna. På tiden, tycker romantikerna i hennes omgivning.

– Varför vänta när man är säker, menar Lisa själv. Jag har aldrig känt så här förut. Det är så tryggt – jag har bara flummat runt förut.

Hennes tjejkompisar har ordnat möhippa för henne. De stormar in hemma hos Lisa, utklädda till änglar – eftersom hon själv som liten alltid sa att hon ville bli en ängel när hon blev stor.

Tjejerna har fixat middag, traditionella ceremonier, de har skrivit en rap om den blivande bruden och sytt en hiskelig möhippe-klädsel till Lisa. Allt förflyter strålande, till att börja med.

I kompisgänget finns Kristina, som tjejerna tycker är rätt odräglig eftersom hon bara pratar om sin pojkvän Putte som hon just flyttat ihop med. Där finns också systrarna Victoria och Madeleine, som börjar glida i från varandra och är hjärtligt trötta på att alltid förväntas hänga ihop. Och där finns Ingrid, den eviga singeltjejen som är eldsjäl i stadens hembydsförening och som aldrig dricker en droppe, eftersom hon tycker att:

– De där alkoholhaltiga bubblorna kartar ju rätt upp i huvudet! Jag blir inte mig själv, och det vill jag ju vara!

Eva är outsidern i gänget. Hennes forna bästis Monica, Evas länk till gänget, har stuckit iväg utomlands utan ett ord, och Eva är ledsen och bitter.

Under kvällen uppdagas det att Lisas bästa kompis Fanny hoppat i säng med Lisas blivande man, Majas bror – tjejerna gör allt för att undvika att Lisa ska få veta.

När situationen av olika skäl börjar hetta till kliver Monica innanför dörren, efter att ha varit borta i två år. Konfrontationen med Eva blir oundviklig. Ingrid blir full, trots sin ambition att inte dricka, och försöker mäkla fred med sin första cigarett i mungipan.

Då ringer det på dörren – och kvällens bokade manlige strippa börjar sin show. I samma stund somLisa sitter grensle över honom kommer hennes blivande man in, får syn på det hela – och rusar ut i vredesmod ….

Festen tar abrupt slut. Alla går hem, Ingrid somnar i en fåtölj och Monica försöker hjälpa Lisa att reda ut situationen – som inte slutar som man förväntar sig …

Pjäsen handlar om de kluvna känslorna inför att bli vuxen, småstadens gissel – och

fördelar, relationer som förändras, lögner, humor, kärlek, besvikelser, känslan av att vara tvungen att göra allting rätt och leva upp till andras och egna förväntningar och vänskap.

”I nöd och lust” spelades våren 1997 på Nyköpings Teater.

Rollista:
Lisa- Pernilla Ericsson
Ingrid- Emma Öhgren
Fanny- Marina Lundgren
Kristina- Anna Mårselius
Madeleine- Susanna Brunelius
Victoria- Maria Soläng
Maja- Maria Fermvik
Eva- Lina Malmberg
Monica- Linda Nilsson
Strippan- Christian Hallström

Manus: Anna Bromee & VOFF
Regi: Anna Bromee
Kostym / smink: VOFF & Anne Sundström
Dekor / ljus / producent: Anders Magnusson