Bland spelhajar, gansters, showgirls och Frälsningssoldater på 1950-talets Broadway utspelar sig Frank Loessers musikal ”Guys and dolls”. Frank Sinatra och Marlon Brando gjorde huvudrollerna på film i Hollywood på 50-talet. Musikalen hade Sverigepremiär på 50-talet under namnet ”Pysar och sländor”.

I Nyköping regisserade skådespelerskan och operettprimadonnan Berit Carlberg historien om spelhajen Nathan Detroit och hans flickvän nattklubbssångerskan Adelaide. De har varit ett par i sju år. Nathan är livrädd att binda sig, men Adelaide tjatar ideligen om bröllop.

– Jag har skrivit till min mamma och sagt att vi redan är gifta!

– Jaså, det har du! Du ljög alltså för din bräckliga, vithåriga lilla mamma?

– Du vet väl inte hur min mamma ser ut!

För att få pengar till att ordna ett spelparti med ett gangstergäng slår Nathan vad med storspelaren Sky Masterson om att Sky inte kan få med sig den rättstrogna Frälsningssoldaten Sarah Brown på middag till Havanna.

Sky vinner vadet mot alla odds. Väl i Havanna lurar han i henne en drink för att få henne att slappna av:

– Det är bara mjök och lite av ortens kryddor i den här drinken.

– Vadå för kryddor?

– Baccardi.

– Är det inte sprit i det?

– Bara så mycket att mjölken inte surnar.

Sky och Sarah blir kära – ett inte helt okomplicerat förhållande…

Men humoristiska intriger, en dramatisk gangsteruppgörelse och showiga dansnummer leder fram till det lyckliga slutet med två nygifta par i finalen.

Musikalens örhängen är gospel-svängiga ”Sitt ned i båten”, som Sjyrrans Johnson sjunger med gangsterkillarna på ett frälsningsmöte, Adelaide och hennes Hot Box-girls galna nattklubbsnummer ”Du och jag i åtta vålmar hö” och Sky Mastersons romantiska ballad ”Ögonen ler när en kvinna är kär”.

”Guys and dolls” gick i oktober 1993 på Culturum.