Ungdomsteatergruppen VOFF blev en del av NYMOS våren 1993, och gjorde sin första uppsättning på Nyköpings Teater samma vår.

Pjäsen ”Ensam är stark?” handlar om mobbing.

14-åriga Sofia flyttar från sin hemstad Eskilstuna. Hon är en vanlig tjej, duktig i skolan och ambitiös. Sofia hamnar i en klass med ett kaxigt tjej-gäng, anfört av ledaren Ullis. De skyr inga medel för att visa sin makt. Och när sedan skolans snyggaste kille Fredde blir intresserad av Sofia är mobbingen ett faktum.

Ullis driver på med hjälp av Marika. Carina, Sanna och Lollo hänger mest på för att inte hamna i onåd.

De enda som står på Sofias sida är klassens tönt Ann-Marie och hennes gamla bästis från Esiklstuna.

Vuxenvärlden erbjuder inte mycket stöd – Sofias mamma Anita är en upptagen karriärkvinna med en nyfunnen älskare, skolsyster Berit erbjuder salvor för knäont istället för att lyssna på Sofias verkliga rop på hjälp. Och TV-psykologen Maggan visar sig vara mest intresserad av sig själv och sin image.

Mobbingen accelererar, och efter att ha blivit misshandlad av Ullis och hennes gäng skriver Sofia ett avskedsbrev och sväljer en överdos av sömntabletter.

”Ensam är stark?” blev uppmärksammad på flera olika håll. VOFF fick på begäran av kommunens skolor spela ytterligare en period under 1993 på Nyköpings Teater för att flera högstadie- och gymnasieelever skulle få se den, och förhoppningsvis ta till sig budskapet mot mobbing.

”Ensam är stark?” köptes sedermera in av andra teatersällskap och har spelats av ensembler i både Stockholm, Västerås, Uddevalla och Helsingborg, Och Stigtomta!

Rollista:

Sofia– Anna Mårselius
Ullis- Marina Lundgren
Anita- Olivia Eriksson
Ullis- Kristin Kahlson
Marika- Maria Soläng
Carina– Emma Öhgren
Lollo-Hanna Söderberg
Sanna- Linda Nilsson
Ann-Marie– Linda Åhlund
Frida– Lina Malmberg
Maggan- Susanna Brunelius
Syster Berit Maria Fermvik
Fredde- Stefan Lundqvist
Konrad Lövstrand -Tomas Borin

Manus: Anna Bromee & VOFF
Regi: Anna Bromee
Musik: Lina Malmberg/Kristin Kahlson, Lisa Bengter/Anna Bromee
Kostym: VOFF
Dekor/ljus/produktion: Anders Magnusson